Steun ons werk
Decorative header background

Winnaar Art of Neuroscience-competitie 2023

23 juni 2023

Photo credit: Eugen Spinu

Tijdens de live prijsuitreiking in de Singelkerk in Amsterdam, waar 140 bezoekers op afkwamen, werd de winnaar van de 13e editie van de Art of Neuroscience-competitie bekendgemaakt. Andrew J. Brooks, een kunstenaar, architect, docent, musicus, componist, curator en galeriedirecteur, won met zijn project ‘FND-stories. Andrew heeft als doel om de verhalen en ervaringen van mensen met de neurologische aandoening Functional Neurological Disorder (FND) vast te leggen door middel van kunst. De winnaar werd door een jury gekozen uit 158 inzendingen uit meer dan 26 landen.

Bij FND heeft iemand problemen met zien, horen, praten en/of bewegen. Er gaat iets mis met de signalen van de hersenen naar delen van het lichaam. De multidisciplinaire tentoonstelling ‘FND Stories’ is gebaseerd op persoonlijke interviews met 6 mensen uit het Verenigd Koninkrijk die leven met FND, samen met bijdragen van meer dan 90 mensen wereldwijd die gediagnosticeerd zijn met FND. De interviews geven een verslag uit eerste hand van het leven met FND. Voor de kunstwerken wordt gebruik gemaakt van verschillende media, waaronder stille video, tekstgebaseerde kunst en grootschalige inkt- en bladgoudstukken.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Hung Lu Chan ontvangt een eervolle vermelding voor ‘Martians Incubation Lab’. Hung Lu Chan is een ontwerper en maker uit Nederland en Taiwan. Zijn project is een geest-lichaamsoefening die de spirituele relatie tussen het zelf en Mars tot stand brengt door ons innerlijke bewustzijn te projecteren op de waarnemingen van het leven op Mars. Door middel van het combineren van wetenschappelijk gebaseerde begeleide meditatie, hersengolfmeting en neurofeedback probeert hij onze vooroordelen en emoties ten opzichte van buitenaardse wezens van binnenuit uit te dagen.

Bart Lutters (PhD-kandidaat in de Geschiedenis van de Geneeskunde en kunstenaar) ontvangt een eervolle vermelding voor ‘The Forgotten Giants of Neuroscience’. In deze collage-serie maakt hij gebruik van historisch archiefmateriaal en zijn kennis van de geschiedenis van de hersenen om de geleefde ervaringen van de vergeten individuen te vertegenwoordigen die in het verleden hebben deelgenomen aan experimentele neurologische procedures en daarmee een onschatbare bijdrage hebben geleverd aan de neurowetenschap van vandaag.

Alexandra Davenport, een onafhankelijke kunstenaar en gastdocent aan de Universiteit van Portsmouth (VK), ontvangt een eervolle vermelding voor haar werk ‘Plassein’. Deze choreografische interpretatie verkent neuroplasticiteit door middel van optredens en bewegende beelden. In het stuk wordt het lichaam gezien als een plek voor kennisproductie en -uitwisseling, waarbij de performers nieuwe verbindingen en paden creëren. De camera wordt ook een performer, die beweging vastlegt en creëert. In tegenstelling tot de hyperproductiviteit van de hedendaagse samenleving biedt ‘Plassein’ een alternatief perspectief dat leren, groei en uitwisseling stimuleert in plaats van overproductie en overconsumptie.

Link om de volledige film te bekijken: https://vimeo.com/684711605/654d80f764

Lucia Rohfleisch, een onafhankelijke kunstenaar en masterstudent, ontvangt een eervolle vermelding voor ‘The Alzheimer’s Eye’. Deze digitale afbeelding toont verschillende diagnostische markers voor de ziekte van Alzheimer, waaronder verlies van retinale bloedvaten, neurofibrillaire tangles, amyloïde bèta, verminderde neuroplasticiteit, ontregeld transport en verstoring van de bloed-hersenbarrière en de dementiekloktest. Lucia voert momenteel haar masterthesisproject uit aan Imperial College London, waarbij ze zich richt op de toediening van een nieuw middel voor de behandeling van Alzheimer met behulp van gefocuste ultrasone golven en microbubbels.

COMPETITIE

Art of Neuroscience begon in 2011 bij het Nederlands Herseninstituut als een wedstrijd voor inspirerende en uitdagende beelden uit neurowetenschappelijke laboratoria. Het doel was om neurowetenschappelijk onderzoek tastbaarder te maken, maar ook om wetenschappers hun eigen werk vanuit een ander perspectief te laten bekijken. In eerdere edities waren kunstenaars ook welkom om werk in te dienen dat geïnspireerd was op de hersenen, om zo de samenwerking tussen neurowetenschappen en kunst te stimuleren.

Meer inzendingen zijn te vinden op de website van Art of Neuroscience.

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk