Steun ons werk
Decorative header background

‘Een lichtbril kan mogelijk helpen tegen overgewicht’

Vier op de tien Nederlanders lijden aan overgewicht. Maar dik worden zou niet moeten kunnen. ‘De hersenen zien wanneer je eet, hoeveel je eet, en vertellen wanneer je moet stoppen met eten omdat je lichaam voldoende energie heeft,’ zegt Andries Kalsbeek. In de hersenen van mensen met overgewicht werken die stopmechanismen niet. Zij eten meer dan ze nodig hebben. Waarom?

‘Tegenwoordig zien en ruiken we eten altijd en overal. De oude systemen zijn daar niet op toegerust’

Een bekende hypothese is dat de basale mechanismen in de evolutionair oude hersenstam en hypothalamus niet zijn aangepast aan onze huidige leefomstandigheden. Die oude mechanismen zijn ontwikkeld in een tijd dat voedsel schaars was, en mensen hun ogen en neus goed moesten gebruiken om het te vinden. ‘Tegenwoordig zien en ruiken we eten altijd en overal. De oude systemen zijn daar niet op toegerust, en daardoor niet meer adaptief. Daar komt bij dat de hersenschors een beloningssignaal afgeeft als we eten,’ zegt Kalsbeek.

Een andere hypothese heeft te maken met timing. ‘De biologische klok in ons brein stuurt via de hypothalamus allerlei processen in het lichaam aan,’ legt Kalsbeek uit. ‘De hypothalamus integreert en coördineert de informatie van alle organen, en geeft die organen opdrachten. Bijna alle processen in ons lichaam hebben een dag-nacht-ritme. Het leefpatroon in onze huidige 24–uursmaatschappij loopt echter vaak niet meer in de pas met onze biologische klok. Vaak eten, slapen of bewegen we op het verkeerde moment van de dag. Aangezien licht de belangrijkste synchronisator is van de biologische klok, kunnen slimme lichtinterventies er wellicht voor zorgen dat al onze dag- en nachtritmes weer gelijk gaan lopen, ondanks de verstorende invloeden van onze 24-uursmaatschappij.’

Kalsbeek verwacht dat iemands gezondheid kan verbeteren als licht op de juiste manier, op het juiste moment en met de juiste golflengte kan worden ingezet. Dat geldt niet alleen voor mensen met overgewicht, maar ook voor mensen met diabetes type 2. Om die hypothese te onderzoeken, ontbijten proefpersonen na een overnachting in het Slaaplab mét en zónder een lichtbak bij hun bord. Daarna worden hun bloedmonsters geanalyseerd om te kijken hoe goed zij hun ontbijt verwerken.

‘In de toekomst kan een lichtbril mensen met overgewicht of diabetes type 2 mogelijk helpen om hun organen weer in de pas te krijgen’, zegt Kalsbeek. Tot die tijd raadt hij aan lichtgevende schermen vlak voor het slapen gaan te mijden. Daardoor val je niet alleen beter in slaap, het voorkomt ook dat je er een paar pondjes bij krijgt.

Aanvullende informatie en artikelen

Vacatures

Momenteel zijn er geen vacatures binnen deze groep.

Bekijk alle vacatures
Logo shape right

Contact

Heb je een vraag? Stel hem direct aan de Kalsbeek

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Doneer aan het Herseninstituut

"*" geeft vereiste velden aan

1Stap 1: jouw donatie
2Stap 2: jouw gegevens
Frequentie*
Bedrag (de meeste mensen doneren 25 euro per kwartaal)*

Hersenvrienden maken baanbrekend hersenonderzoek mogelijk

  • Je steunt baanbrekend/innovatief hersenonderzoek
  • Je steunt de Nederlandse Hersenbank
  • Uitnodiging voor de Hersenvriendenlezing
  • Exclusieve vriendenactiviteiten
  • Kijkje achter de schermen van het Nederlands Herseninstituut
Doneren kan eenvoudig via

Je kunt jouw bijdrage ook overmaken op NL76 INGB 0002 1673 78  t.n.v. Stichting Vrienden van het Herseninstituut

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk