Steun ons werk
Decorative header background

Winnaar Art of Neuroscience competitie 2022 bekend

16 juni 2022

Winnaar Art of Neuroscience Competition 2022 bekend????????

De twaalfde editie van de wedstrijd Art of Neuroscience is gewonnen door onafhankelijke kunstenaar Daniela de Paulis. Met haar interdisciplinaire project ‘Mare Incognito’ doorkruist Paulis verschillende onderzoeksgebieden, waaronder radioastronomie, neurowetenschappen, performance art en kosmologie. De winnaar werd door een jury gekozen uit 112 inzendingen uit meer dan 10 landen.

Het project ‘Mare Incontio’ maakt deel uit van een filmopname van een performance waarbij de hersenactiviteit van de diepe slaap in realtime de ruimte wordt ingestuurd. Paulis: ”Het project verkent het moment tijdens de slaapcyclus terwijl het bewustzijn lijkt op te lossen en terwijl het zelf geleidelijk minimaliseert en zich losmaakt van het continue levensverhaal. Het waargenomen verlies van bewustzijn tijdens de slaap is het enige moment in het dagelijks leven waarop het denkproces en het zelfbewustzijn geleidelijk versnipperen tot een ondoorgrondelijke leegte, een ervaring die mogelijk lijkt op het moment van sterven”.

Zo verkent ‘Mare Incognito’ op poëtische wijze het stervensproces als een dagelijkse ervaring in het menselijk leven. De voorstelling verbindt conceptueel de ontbinding en symbolische dood van het zelf zoals ervaren tijdens diepe slaap met de duisternis, de kou en het vacuüm van de ruimte en onderzoekt hoe zulke onmetelijke vormen van ruimte en leegte poëtisch met elkaar kunnen resoneren.

De filmopname toont het live optreden waarbij de kunstenaar haar hersenactiviteit de ruimte instuurt terwijl ze slaapt tussen de radioantennes van de Square Kilometre Array in het Mullard Radio Observatory in Cambridge. Het project bracht neurowetenschappers samen die gespecialiseerd zijn in slaap- en bewustzijnsstudies van het Donders Centre in Nederland en de University of Cambridge in het VK. Het stelde de neurowetenschappers ook in staat samen te werken met de radioastronomen van het Mullard Radio Observatory en een kosmoloog van het Max Planck Instituut. De voorstelling is gefilmd door de Nederlandse filmmaker Mirjam Somers en fotograaf Bas Czerwinski. De film die is ingezonden voor de competitie is een werk in uitvoering en zal begin juni 2022 worden afgerond.

De jury prees de transdisciplinaire aanpak van ‘Mare Incognito’. Het werk combineert vakkundig neurowetenschap en kunst, waarbij problemen van subjectieve ervaring worden aangepakt die de kern vormen van beide disciplines. De jury is van mening dat het werk ons ​​kan leren de menselijke subjectieve ervaring te leren kennen door middel van wetenschappelijk onderzoek, terwijl het tegelijkertijd de kijker uitnodigt om deel te nemen aan de subjectieve ervaring zelf.

EERvolle VERMELDINGEN

Quirijn Verhoog, van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum, krijgt een eervolle vermelding voor ‘Opulent’, waarbij Verhoog laboratoriumgegevens gebruikte om muziekinstrumenten te triggeren, complexe modulaire synthese om hersensignalering na te bootsen en muziek maakte geïnspireerd op concepten binnen de hersenwetenschappen. De jury vond dit stuk betoverend en uniek. Ze voelden zich meegevoerd op een reis waarbij ze de natuur door griezelige ogen bekeken en prezen de slimme manier waarop de muziek werd geïntegreerd in het ritme van de beelden. Omdat de AI-methode die in dit werk wordt gebruikt in de hersenwetenschappen wordt gebruikt om neurale reacties te modelleren, werd het stuk beschouwd als ”dienend als een artistieke spiegel in de hedendaagse praktijk in de wetenschap”.

Dawn M. Hunter, van het Amsterdam UMC, werd geprezen voor zijn inzending ‘Dueling Cajals’. Het werk laat zien hoe elk wetenschappelijk proces, met name het maken van wetenschappelijke beelden, kan worden beïnvloed door een gelaagdheid van culturele en historische factoren. De jury bewonderde hoe verschillende tijdsperioden vanuit dit historisch perspectief tot één beeld werden verweven en waardeerde de moeite die werd gestoken in het onderzoeken van de bronnen waaraan Cajal werd blootgesteld. ‘Dueling Cajals’ dient als een belangrijke herinnering voor neurowetenschappers om de geschiedenis en de invloed ervan op hun werk te herkennen.

De jury was ook onder de indruk van ‘The cerebral fluids and vasculature’ van Daphne Naessens. Door de elegante verbeelding die gebruik maakt van traditionele aquareltechnieken. Het gebruik van een waterig medium vormt een aanvulling op de afbeelding van de vloeistof die de hersenen ondersteunt, waardoor symmetrie ontstaat tussen de artistieke en neurobiologische kenmerken van het schilderij. De jury meende dat de eenvoud en directheid van gebaren, in combinatie met hedendaagse trends die technologische complexiteit benadrukken, resulteerde in een schoon en warm beeld.

Anne Wienand kreeg de eervolle vermelding voor de inzending ‘Op het pad van groen (wetenschap met een lichte voetafdruk). Dit beeld werd beschouwd als een boeiende weergave van hersenwetenschap “in wording”. Het belicht cruciaal onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten, de waarde van diermodellen (die in de publieke belangstelling niet vaak aan de orde komen) en de betrokkenheid van hightech commerciële ondernemingen. De jury viel op de afbeelding vanwege de sci-fi-esthetiek en het griezelige kleurenschema. Deze kleur en helderheid, evenals het contrast tussen de ijskoude technologie en het organische levende organisme, wekken de verbeelding van de kijker op over hoe technologie, industrie, wetenschap en diermodellen worden geïntegreerd om uitdagingen in de neurowetenschappen aan te pakken.

Wedstrijd

Art of Neuroscience is in 2011 gestart door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het hersenonderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap op te zoeken.

Bezoek de website van de Art of Neuroscience voor meer inzendingen.

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk