Steun ons werk
Decorative header background

Muizen gebruiken hun ‘focea’ om de wereld in meer detail te zien

9 juli 2021

Muizen worden vaak gebruikt als een model voor het menselijke visueel systeem omdat er goede methoden bestaan om hersencircuits te bestuderen. Echter zijn er ook verschillen tussen de ogen van muizen en mensen: mensen hebben een ‘fovea’, een deel van het netvlies waar we beter mee kunnen zien, muizen hebben dit niet. Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut hebben ontdekt dat er toch een regio is in de hersenen van muizen die ervoor zorgt dat ze de wereld in meer detail zien, ze hebben dit gebied de ‘focea’ genoemd. Deze ontdekking maakt het mogelijk om de werking van menselijke eigenschappen, zoals aandacht, te bestuderen in muizen. De bevindingen zijn op 29 juni gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Zien met een hoge resolutie

De fovea is een gebied in het menselijk netvlies waar de lichtgevoelige cellen dichter op elkaar zijn gepakt. Hierdoor kunnen we de wereld om ons heen waarnemen in een hoge resolutie. Het wordt onder andere gebruikt voor lezen en het herkennen van gezichten. Om de wereld om ons heen te zien, bewegen mensen hun ogen drie keer per seconde om zo de fovea te richten op interessante delen van de omgeving.

Toevallige ontdekking

Bij het in kaart brengen van de hersengebieden die verbonden zijn met het netvlies van de muis, ontdekten de onderzoekers een nieuw gebied met een betere resolutie. Zij noemden dit gebied de “focea”, aangezien het lijkt op de fovea van de mens.

De ontdekking heeft belangrijke gevolgen voor het gebruik van muizen als model voor het menselijk gezichtsvermogen. Dr. Self: “Het feit dat muizen een focea hebben, opent de mogelijkheid om de hersencircuits die ten grondslag liggen aan een gedetailleerd zicht te begrijpen en de werking van aandacht en oogbewegingen bij deze soort te bestuderen”.

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk