fbpx
Menu
Portretfoto Ingo Willuhn

Gedachten lezen en schrijven via chips in het brein

Wetenschappers worden steeds beter in het uitlezen van hersenactiviteit en het (bij)sturen van deze activiteit door middel van hersenstimulatie. Volgens onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut van de KNAW zal dit vele nieuwe mogelijkheden bieden voor het herstel van functies die verloren zijn gegaan door ziekte of een ongeluk. Maar deze technologie zal op de langere termijn ook kunnen worden toegepast op het gezonde brein. De onderzoekers vinden het daarom belangrijk om stil te staan bij de gevolgen voor mens en maatschappij. Dit schrijven zij in een artikel dat op 2 mei is gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Trends in Cognitive Sciences. 

Elektroden op elektronische chips in de hersenen kunnen nu al de activiteit in specifieke hersengebieden oppikken. Hiermee kan iemand met een verlamming via zijn ‘gedachten’ een robotarm of een computercursor aansturen. Andersom is het ook mogelijk om via elektronische chips informatie door te geven aan zenuwbanen of het brein. Voorbeelden zijn het cochlea-implantaat, om mensen met een gehoorbeperking weer te laten horen, en diepe hersenstimulatie, om verlichting te brengen bij bijvoorbeeld patiënten met de ziekte van Parkinson.

Verbeterde technologie

Bij de bestaande toepassingen gaat het om relatief eenvoudige hersenprocessen en is de precisie van het lees- en schrijfproces beperkt. Maar onze kennis over hersenprocessen neemt toe en de lees- en schrijftechnieken zullen snel beter worden. Dankzij de verbeterde technologie zullen hersenprothesen voor patiënten efficiënter worden. Maar onderzoekers zullen, afgezien van de vraag of dit wenselijk is, ook gaan nadenken over nieuwe mogelijkheden om de informatieverwerking in de hersenen te verbeteren. Zo zouden gebruikers van een hersenprothese die leest en schrijft rechtstreeks toegang kunnen hebben tot informatie op het internet en zouden zij op nieuwe manieren met elkaar kunnen gaan communiceren. De onderzoekers bespreken de voordelen van deze nieuwe technologie voor patiënten, maar waarschuwen dat de ontwikkeling gepaard moet gaan met waarborgen voor mentale privacy en mentale identiteit.

Afbeelding afkomstig van Pixabay

 

Delen

Roelfsema Groep

De Visie & Cognitie groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

Meer weten over de ontwikkeling van de visuele prothese? Luister dan naar deze aflevering van Master the Mind podcast:

Wil je het onderzoek van Pieter steunen? Klik dan hier >>

 

Lees meer
Portretfoto Ingo Willuhn

Willuhn Groep

Alcohol- en drugsverslaafden en mensen met obsessief-compulsieve stoornis (OCD) of eetbuistoornissen kunnen geen van allen hun beschadigende dwangmatige gedrag stoppen. Waarschijnlijk hebben ze last van een vergelijkbaar onderliggend hersenmechanisme dat hun gedrag één kant op stuurt. Onderzoek in knaagdieren moet uiteindelijk leiden tot therapieën waar deze patiënten baat bij hebben. Bij OCD-patiënten zijn de eerste successen al geboekt.

Compulsiviteit

Compulsiviteit is dwangmatig handelen ongeacht de negatieve consequenties daarvan. Compulsief gedrag is vaak herhaaldelijk en volhardend, en wordt gekarakteriseerd door het niet bewust kunnen aanpassen ervan. Compulsiviteit speelt een centrale rol bij verslaving en andere psychiatrische ziektebeelden, zoals obsessief-compulsieve stoornis (OCS) en impulsiviteitsstoornissen.

Diepe Hersenstimulatie

Diepe hersenstimulatie met elektrische prikkels blijkt effectief als behandeling bij therapie-resistente patiënten met neurologische en psychiatrische aandoeningen. Ons begrip van hoe dat precies werkt is echter beperkt.

translationeeL onderzoek

Deze onderzoeksgroep bestudeert de neurobiologie van compulsief gedrag en hoe diepe hersenstimulatie deze bijstelt om dit terug te dringen. Specifiek, kunnen we klinische bevindingen van humane studies vertalen naar relevante diermodellen, en vice versa richten we ons op het toepassen van de conclusies uit onze fundamentele studies naar de kliniek.

Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de Engelse pagina’s.

Ingo Willuhn geeft leiding aan deze pre-klinische onderzoeksgroep, die onderdeel uitmaakt van een groter klinisch onderzoeksteam op het Amsterdam UMC (Locatie AMC). De groep richt zich op “compulsiviteit” en de effecten van diepe hersenstimulatie op compulsief gedrag.

Volg het Willuhn lab op Twitter twitter_logo_blue

Lees meer