Steun ons werk
Decorative header background

Falling Walls ‘23 Science Breakthrough: Roelfsema’s Visuele Prothese

25 augustus 2023

Pieter Roelfsema, onderzoeker aan het Nederlands Herseninstituut, heeft de titel ‘Science Breakthrough van het jaar 2023’ ontvangen. Met zijn baanbrekende werk wil hij een rudimentaire vorm van zicht herstellen bij mensen die op latere leeftijd blind zijn geworden.

Roelfsema’s geavanceerde visuele hersenprothese, die elektrische stimulatie gebruikt om kunstmatige waarnemingen te creëren, zou mogelijk de onafhankelijkheid en inclusiviteit kunnen herstellen van mensen met visuele beperkingen. Deze hersenprothese zou blinden meer zelfstandigheid geven, zodat ze zelf de activiteiten kunnen verrichten waar ze nu nog hulp bij nodig hebben.

Baanbrekend onderzoek heeft altijd een cruciale rol gespeeld in het begrijpen en aanpakken van de problemen van deze tijd. Om dit belangrijke werk te eren, moedigt ‘Falling Walls’ wetenschappers aan om deel te nemen aan de ‘Falling Walls Global Call’ en hun projecten in te dienen of het werk van hun collega’s aan te bevelen. De namen van de projecten die zijn geselecteerd voor de eindtitel worden gepubliceerd op de homepage van de Falling Walls Foundation, die hier te vinden is.

Lees het volledige interview van Falling Walls om meer te weten te komen over de boeiende reis die Roelfsema heeft gemaakt, zijn motivaties, inspiratie en de cruciale momenten die zijn enthousiasme hebben aangewakkerd voor de ontwikkeling van deze innovatieve technologie.

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk