Steun ons werk
Decorative header background

Roxana Kooijmans ontvangt EBRAINS 2.0-subsidie voor ontwikkeling breinatlas

9 januari 2024

De Europese Commissie heeft €38 miljoen toegezegd om EBRAINS 2.0 tot 2026 te financieren. Met Roxana Kooijmans is het Nederlands Herseninstituut een van de 59 partnerinstellingen die financiering ontvangt om tools en diensten te ontwikkelen voor breed gebruik binnen neurowetenschappen, geneeskunde en brein-geïnspireerde technologieën. Met haar baanbrekend onderzoek genereert Kooijmans kaarten van specifieke celtypen in de menselijke hersenen, die ze nu zal digitaliseren en koppelen aan de hersenatlas.

EBRAINS is een open onderzoeksinfrastructuur die hoogwaardige data, tools en rekenfaciliteiten verzamelt voor hersenonderzoek. Dit “digitale ecosysteem” biedt een uitgebreid scala aan hersendatasets, een multilevel hersenatlas, modellerings- en simulatietools, toegang tot high-performance computing resources, en zal uiteindelijk dienen als de volgende stap om innovaties in zowel onderzoek als gezondheidszorg te vertalen.

Het project heeft als doel om een nieuwe standaard voor de hersenatlas vast te stellen, multimodale neurowetenschappelijke en klinische data te verzamelen en te verbinden, en de ontwikkeling van digitale tweelingbenaderingen te stimuleren. “Door uitgebreide datasets te koppelen aan deze atlas, kunnen onderzoekers hun krachten bundelen. We moedigen onderzoekers aan om hun data op te slaan in EBRAINS en samen een grotere dataset te bouwen”, zegt Kooijmans.

Vertaling van muis naar mens

‘Geen enkel brein is identiek, maar variatie is niet willekeurig. Als we deze variatie kunnen kwantificeren en zelfs voorspellen, kunnen we mensen met hersenziektes uiteindelijk beter behandelen’, legt Kooijmans uit. Bovendien is de atlas is een belangrijke stap in het verbeteren van onderzoek. Zo zal het makkelijker worden om onderzoek in muizen te vertalen naar de mens. Dieronderzoek zal nog steeds nodig zijn om experimenten te verrichten die niet in mensen gedaan kunnen worden. Maar met behulp van de atlas kunnen we wel beter voorspellen of een nieuw ontdekte therapie in muizen, ook effectief zal zijn voor de mens. Wanneer we een gerichte structuur of mechanisme tussen verschillende soorten kunnen vertalen, vergroten we de kans op succes.’

Mijlpaal

“De subsidieovereenkomst is een belangrijke mijlpaal voor de EBRAINS-onderzoeksinfrastructuur,” zegt Katrin Amunts, die in september 2023 Joint Chief Executive Officer werd van EBRAINS AISBL en het succesvolle EBRAINS 2.0-voorstel leidde. “We kijken ernaar uit om onze tools en diensten verder te ontwikkelen, te delen met onze collega’s en de gemeenschap in staat te stellen vooruitgang te boeken in de neurowetenschappen.” Philippe Vernier, Joint Chief Executive Officer van EBRAINS, vervolgt: “We zijn verheugd dat we de SERV-subsidie hebben ontvangen. Het is een erkenning van de duurzame wetenschappelijke waarde van de onderzoeksinfrastructuur.”

Het project omvat 59 partnerinstellingen uit 16 Europese landen. Het is geselecteerd voor financiering na evaluatie door onafhankelijke experts. Het wordt gecoördineerd door EBRAINS AISBL, een non-profitorganisatie opgericht in Brussel tijdens het Human Brain Project, en begint in januari 2024.

Bekijk hier de website van EBRAINS

 

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk