Menu

Heimel Groep

Als we begrijpen hoe muizen zien, dan weten we beter hoe wij zelf zien en hoe we ons bewust kunnen zijn van de wereld

De structuur van de hersenschors is opvallend gelijk in alle zoogdieren. Er zijn kleine verschillen in de dikte, de lagen, de zenuwceltypes en de connectiviteit, maar het gebruikt overduidelijk hetzelfde schema.

Dat dezelfde structuur spraak, zicht, tast en alle andere vormen van zintuiglijke informatie kan verwerken, suggereert een circuit met ongelooflijke aanpasbare kracht om gegevens te verwerken. Dit is al meer dan een eeuw duidelijk, maar in de laatste paar jaar hebben we optische technieken gekregen waarmee we de activiteit van de denkende hersenen op zenuwcel niveau kunnen waarnemen en manipuleren. Met deze technieken krijgen we in hoog tempo nieuwe gegevens binnen over de hersenschors.

In het lab van Alexander Heimel onderzoeken we met een combinatie van deze nieuwe calcium imaging en optogenetica technieken en klassiekere electrofysiologie en structurele microscopie hoe de visuele hersenschors in de muis werkt, en hoe de visuele cortex samen met de thalamus en de superior colliculus een dier laten zien.

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

  • Aanvullende informatie en artikels

  • Nieuws

Publicaties

Heimel Groep

Joris Vangeneugden, Enny H van Beest, Michael X Cohen, Jeannette A M Lorteije, Sreedeep Mukherjee, Lisa Kirchberger, Jorrit S Montijn, Premnath Thamizharasu, Daniela Camillo, Christiaan N Levelt, Pieter R Roelfsema, Matthew W Self, J Alexander Heimel Activity in Lateral Visual Areas Contributes to Surround Suppression in Awake Mouse V1 Current Biology 29 (2019) 4268-4275.e7 Download

Alle publicaties

Contact