Steun ons werk
Decorative header background

Hersenstam

De hersenstam is een onderdeel van de hersenen en zit onderaan de schedel, in het verlengde van het ruggenmerg. Het verbindt de grote hersenen met de kleine hersenen (die achter de hersenstam liggen) en het ruggenmerg.

HersenstamDe hersenstam is verantwoordelijk voor onze basisfuncties zoals lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling, bloeddruk, spijsvertering, oogbewegingen, plassen, horen, proeven, kauwen en slikken, en het voelen van beweging en zwaartekracht.

De hersenstam bestaat uit de middenhersenen, de pons en het verlengde merg. De middenhersenen zijn het bovenste deel van de hersenstam en ze zijn betrokken bij het regelen van zintuigelijke en motorische functies. Ook spelen ze een rol bij oogbewegingen. De pons verzorgt het contact tussen de grote en de kleine hersenen. Het zorgt er ook voor dat prikkels van het evenwichts- en gehoororgaan worden doorgegeven aan de kleine hersenen. Het verlengde merg is het overgangsgebied van het ruggenmerg naar de hersenen. Het gebied is erg klein maar wel heel belangrijk. Het is namelijk betrokken bij vitale functies als ademhalen, hartslag en hoesten.

Verder Lezen

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk

Wij, hersenonderzoekers, willen het brein nog beter begrijpen en zo doorbraken realiseren in de behandeling van ziektes als MS, Parkinson, Alzheimer en depressie. Om onze missie te volbrengen, willen wij ons volledig concentreren op ons onderzoek. Wil je ons daarbij helpen?

Doe een donatie of  schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Hartelijk dank!