fbpx
Menu

Ariëns Kappersmedaille uitgereikt aan Roberto Malinow

Roberto Malinow, hersenwetenschapper aan de University of California San Diego, heeft de Ariëns Kappersmedaille ontvangen uit handen van Pieter Roelfsema, directeur van het Nederlands Herseninstituut.

Malinow heeft de medaille gekregen omdat hij met zijn onderzoek naar de vorming en opslag van herinneringen in het brein een buitengewone bijdrage levert aan de vooruitgang van de hersenwetenschap. Samen met zijn lab bestudeert hij hoe hersenactiviteit de communicatie tussen zenuwcellen controleert, hetgeen gedacht wordt ten grondslag te liggen aan het vormen en opslaan van nieuwe herinneringen in het brein. Verstoringen hierin zouden een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van diverse hersenaandoeningen, zoals Alzheimer. Met zijn onderzoek hoopt Manilow dichterbij een behandeling te komen die het ontstaan van zulke ziekten kan tegenhouden.

Ariëns Kappers

De prijs is genoemd naar Cornelius Ubbo Ariëns Kappers, die in 1908 de eerste directeur werd van het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek, nu het Nederlands Herseninstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De medaille wordt uitgereikt aan wetenschappers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de neurowetenschappen.

Het onderzoek van Ariëns Kappers richtte zich op de vergelijkende neuroanatomie. Ariëns Kappers stond bekend om zijn reizen naar alle uithoeken van de aarde om zijn monsters te verzamelen. Zijn bekendste publicatie is “Die vergleichende Anatomie des Nervensystems der Wirbeltiere und des Menschen“, die in 1936 in het Engels vertaald werd als “The Comparative Anatomy of the Nervous System of Vertebrates Including Man”.