fbpx
Menu

Inge Huitinga per april bijzonder hoogleraar aan de UvA

Inge Huitinga wordt per 1 april benoemd tot bijzonder hoogleraar “Neuroimmunologie, in het bijzonder de pathologie van Multiple Sclerose” aan het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Met haar onderzoeksgroep focust Inge Huitinga, tevens directeur van de Nederlandse Hersenbank, zich op immunologische afweer in de hersenen, met name bij multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Als gevolg worden elektrische prikkels slechter geleid door zenuwcellen en kunnen mensen neurologische problemen krijgen, zoals verlammingen en problemen met praten of denken.

Met de bekleding van de bijzondere leerstoel zal Inge het onderzoek van SILS complementeren met onderzoek naar neuroimmunologie en afweerreacties in het centraal zenuwstelsel tijdens de ontwikkeling, gezondheid en pathologische condities van het brein, waarbij de focus zal liggen op humaan hersenonderzoek en MS.