Menu

Faciliteiten

Naast de negentien onderzoeksgroepen herbergt het Herseninstituut ook nog een aantal faciliteiten. Hieronder volgt een overzicht.

Het slaaplab

Het Nederlands Herseninstituut herbergt het Slaaplab, de plek waar Eus van Someren (onderzoeksleider Slaap en Cognitie) en zijn team onderzoek doen naar slapeloosheid. ‘Slapeloosheid wordt vrijwel nergens anders zo uitgebreid fundamenteel onderzocht, met een combinatie van geavanceerde methoden.’
Lees verder ››

De Nederlandse hersenbank

De Nederlandse Hersenbank (NHB) werd meer dan 30 jaar geleden, in 1985, opgericht door hersenonderzoeker Dick Swaab. “Waarom? Omdat alle beeldvormende technieken de kennis over het brein een boost geven, maar geen alternatief zijn voor onderzoek op humaan hersenweefsel”. Aldus medisch bioloog en immunoloog Inge Huitinga, directeur van de NHB.
Lees verder ››

Straylight Lab

Centraal thema van dit lab is het begrijpen van de signaal overdracht in het oog zoals dat door de optische eigenschappen van het oog bepaald wordt. De optische signaal overdracht wordt gekarakteriseerd door de retinale punt-spreid-functie. De transparantie van de optische media van het oog is een kritische factor. Hoe transparantie van de betreffende biologische materialen tot stand komt, en hoe gebreken daarin gemeten en begrepen kunnen worden zijn onderzoeksvragen van dit lab.
Lees verder ››