fbpx
Menu
Portretfoto Chris de Zeeuw

Subsidie voor wetenschappelijk toponderzoek

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse onderzoeksinstellingen, waaronder het Nederlands Herseninstituut, krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht.

Samen opgroeien

Valeria Gazzola en Christian Keysers maken deel uit van het consortium “Samen Opgroeien”, dat 22 miljoen euro heeft gekregen. Het doel van dit project is om te ontdekken hoe jongeren succesvol kunnen opgroeien en bijdragen aan de huidige en toekomstige maatschappij. Dit consortium van neurowetenschappers, psychologen, sociologen en kinderpsychiaters, waarvan ook de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Amsterdam UMC, de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Radboudumc deel uitmaken, onder coördinatie van Eveline Crone, is al 5 jaar in de maak. Het consortium zal de individuele ontwikkeling bestuderen in relatie tot opvoedingsprocessen, sociale netwerken en maatschappelijke normen, waaronder antisociaal gedrag. Het project zal hersenonderzoek integreren met individuele en omgevingsfactoren in geavanceerde modellen die zowel verklarende als voorspellende waarde hebben voor adolescenten als jongvolwassene. “Door samen te werken met zoveel vooraanstaande wetenschappers in Nederland zullen we ongekende inzichten krijgen in de mechanismen die kinderen helpen op te groeien tot de volwassenen die onze samenlevingen nodig hebben”, zegt Keysers.
Gazzola voegt daaraan toe: “In het bijzonder zullen we bij het Herseninstituut onze expertise op het gebied van van empathie en sociale besluitvorming inzetten om paradigma’s te ontwikkelen die we kunnen gebruiken om licht te werpen op individuele verschillen en de ontwikkelingstrajecten van de mechanismen die individuen met elkaar verbinden.”

The Dutch Brain Interfaces Initiative (DBI2)

Het consortium ‘The Dutch Brain Interfaces Initiative‘ krijgt 21,9 miljoen euro. Samen met de Radboud Universiteit en andere partners gaan Pieter Roelfsema, Valeria Gazzola en Chris de Zeeuw zich richten op interactie met het brein. “Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van zenuwcel tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld.”, zegt Roelfsema. “Het begrijpen van deze interacties is ook essentieel voor de ontwikkeling van herseninterfaces en nieuwe protheses en therapieen voor aandoeningen van het zenuwstelsel.” DBI2 ontwikkelt principes, apparaten en methodes om met deze interacties rekening te houden en zo meer te begrijpen over hersenaandoeningen, maar ook stemmingen, emoties en dwangneigingen.

Zwaartekracht programma

Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Een van de pijlers van het programma is dat over disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk, in consortia, excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op. Doel van Zwaartekracht is het bevorderen van zwaartepuntvorming van internationaal topniveau.

Delen
Portretfoto Chris de Zeeuw

De Zeeuw Groep

Een van de belangrijkste uitdagingen in de neurowetenschappen is om te ontrafelen hoe het geheugen werkt. De groep van Chris de Zeeuw probeert dit centrale thema te onderzoeken door de signalen van de kleine en de grote hersenen te bestuderen tijdens het aanleren van bewegingen.

In de podcast Master the Mind vertelt Chris de Zeeuw meer over het onderzoek van zijn team naar de kleine hersenen. Luister je mee?

Onderzoek naar de kleine hersenen

Chris de Zeeuw vertelt in het kort over zijn onderzoek

 

Interview voor Erasmus Studio

Chris de Zeeuw slaagde er – onder meer dankzij nieuwe, zeer nauwkeurige meettechnologie – in om voor het eerst inzichtelijk te maken wat er in de hersenen gebeurt als we een gedachte hebben, ons concentreren of een keuze proberen te maken. Zijn bevindingen (die leidden tot publicaties in Nature en Science Advances) worden alom bejubeld en gezien als een paradigmashift in het hersenonderzoek.

Eredoctoraat voor Karl Deisseroth

Prof. Karl Deisseroth ontvangt een eredoctoraat uit handen van Chris de Zeeuw, voor zijn baanbrekende hersenonderzoek. Hij wordt gezien als de grondlegger van de optogenetica, een techniek die het mogelijk maakt om met licht specifieke hersencellen te activeren. Deisseroth kreeg zijn eredoctoraat in het kader van de 108e dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op maandag 8 november met als thema Health, Technology & Society.

Lees meer

Gazzola groep

Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de Engelse pagina’s.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer

Keysers Groep

Als we naar een film kijken, worden we meegevoerd door wat de acteurs doormaken: zo gaat ons hart bijvoorbeeld sneller kloppen als we een acteur van een dak zien glijden. Hoe komt dat?

Er zijn hersengebieden die in actie komen als we bepaalde handelingen zien, bepaalde emoties ondergaan of bepaalde sensaties ervaren. Interessant is dat sommige van deze hersengebieden ook actief worden wanneer we zien dat iemand anders een bepaalde handeling verricht, een bepaalde sensatie ervaart of een bepaalde emotie ondergaat. Deze gebieden, die we shared circuits noemen, transformeren datgene wat we zien in wat we zelf zouden doen of voelen in die situatie. Deze shared circuits zorgen ervoor dat we geen moeite hoeven te doen om ons in anderen te verplaatsen: we delen intuïtief andermans emoties, gewaarwordingen en handelingen.

Mijn lab richt zich op het leveren van gedetailleerde inzichten in hoe de hersenen deze opmerkelijke prestatie van empathie precies bereikt. Voor dit doel combineren wij  methoden waarmee wij op niet-invasieve manier de hersenen van mensen in beeld brengen, met ons vermogen om hersenactiviteit bij knaagdieren te meten. Daarnaast onderzoeken wij wat er mis gaat in deze mechanismen bij mensen net stoornissen in sociale cognitie zoals autisme en psychopathie.

Lees meer over ons onderzoek in het boek van Christian Keysers getiteld The Empathic Brain of Het Empathische Brein.

Cover The Empathic Brain

Meer gedetailleerde informatie over deze groep is te vinden op de Engelse pagina.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer

Roelfsema Groep

De Visie & Cognitie groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

Meer weten over de ontwikkeling van de visuele prothese? Luister dan naar deze aflevering van Master the Mind podcast:

Wil je het onderzoek van Pieter steunen? Klik dan hier >>

 

Lees meer