fbpx
Menu

Gazzola groep Keysers Groep

Welke hersengebieden houden zich bezig met handelingenreeksen?

Nieuw onderzoek van de groepen Gazzola en Keysers laat zien dat de hersenen informatie over handelingenreeksen coderen in het motorsysteem. Dit werpt licht op hoe onze hersenen omgaan met het zien van handelingen uitgevoerd door anderen en wijst op het gebruik van voorspellende codering door het motorsysteem op basis van zintuiglijke waarneming. De publicatie is te vinden in NeuroImage.

Wat al langer bekend is, is dat wanneer we zien dat iemand anders een enkele handeling uitvoert (zoals iets vastgrijpen), onze eigen motorgebieden die betrokken zijn bij het uitvoeren van zo’n handeling actief worden en dat onze waarneming daar exacter van wordt. Waarover echter nogal wat discussie is geweest, is of het waarnemen van meerdere achtereenvolgende handelingen waarmee grotere doelen bereikt moeten worden (bijv. een maaltijd koken) ook door het motorsysteem verwerkt wordt, of dat dit in de prefrontale cognitieve gebieden gebeurt. Deze studie, waarbij gebruik gemaakt werd van een combinatie van fMRI en EEG en van nieuwe analysetechnieken, laat zien dat het inderdaad de motorgebieden zijn die waarneming van deze hogere handelingenreeksen regelen. Het laat ook zien dat wanneer handelingen onderdeel zijn van een reeks, de visuele respons ten aanzien van de individuele elementen van de reeks afneemt en de motorische representaties toenemen. Dit duidt erop dat er een voorspellend coderingssysteem actief is wanneer we handelingen bij een ander waarnemen.

 

Delen

Gazzola groep

Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de Engelse pagina’s.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer

Keysers Groep

Als we naar een film kijken, worden we meegevoerd door wat de acteurs doormaken: zo gaat ons hart bijvoorbeeld sneller kloppen als we een acteur van een dak zien glijden. Hoe komt dat?

Er zijn hersengebieden die in actie komen als we bepaalde handelingen zien, bepaalde emoties ondergaan of bepaalde sensaties ervaren. Interessant is dat sommige van deze hersengebieden ook actief worden wanneer we zien dat iemand anders een bepaalde handeling verricht, een bepaalde sensatie ervaart of een bepaalde emotie ondergaat. Deze gebieden, die we shared circuits noemen, transformeren datgene wat we zien in wat we zelf zouden doen of voelen in die situatie. Deze shared circuits zorgen ervoor dat we geen moeite hoeven te doen om ons in anderen te verplaatsen: we delen intuïtief andermans emoties, gewaarwordingen en handelingen.

Mijn lab richt zich op het leveren van gedetailleerde inzichten in hoe de hersenen deze opmerkelijke prestatie van empathie precies bereikt. Voor dit doel combineren wij  methoden waarmee wij op niet-invasieve manier de hersenen van mensen in beeld brengen, met ons vermogen om hersenactiviteit bij knaagdieren te meten. Daarnaast onderzoeken wij wat er mis gaat in deze mechanismen bij mensen net stoornissen in sociale cognitie zoals autisme en psychopathie.

Lees meer over ons onderzoek in het boek van Christian Keysers getiteld The Empathic Brain of Het Empathische Brein.

Cover The Empathic Brain

Meer gedetailleerde informatie over deze groep is te vinden op de Engelse pagina.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer