Menu

Winnaar Art of Neuroscience 2018 bekend

Met een inzending die de continue verbinding van emoties en gedrag onderstreept, wonnen Carmine Pariante (Kings College London, UK) and Lynn Lu (Nanyang Academy of Fine Arts Singapore/University of the Arts London, UK) dit jaar de Art of Neuroscience, een internationale competitie voor het beste beeld/verbeelding op het gebied van neurowetenschappen.

Hun inzending met de naam “For all sad words of tongue and pen, the saddest are these, it might have been” is een metaforische bloeduitwisseling die gebaseerd is op het onderzoek van prof Pariante aan het Kings College.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Eervolle vermeldingen zijn er voor “Spin Glass” gemaakt door Jenny Walsh, Kate Jeffery (UCL, VK) en Jeremy Keenan (Film by Kip Loads, VK). Zij maakten een representatie van hoofdbewegingen van een verkennende muis. Onderzoeker Yishul Wei (Nederlands Herseninstituut) toont ons de “Complex rhythm sustaining complex life” waarin een elektrocardiogram (ECG) van een gezonde volwassene in slaap wordt getoond. Carles Bosch Piñol van The Francis Crick Institute, Londen, VK, en Francesca Piñol Torrent of Escola Kunst- en designcentrum Massana, Barcelona, Spanje, tonen enkele verborgen schatten van de hersenen van zoogdieren met hun project ‘The fabric of thoughts’. Ze gebruikten geweven stoffen die zenuw landschappen laten zien. Ten slotte werd Alwin Kamermans (Amsterdam UMC, Vrije Universiteit, Nederland) geprezen om de vermelding “Human Astrocyte Cells”, een afbeelding van astrocytoma-cellen.

COMPETITIE

Art of Neuroscience is in 2011 in het leven geroepen door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het neurowetenschappelijk onderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap te vervagen.

Meer inzendingen zijn te vinden op de website van de Art of Neuroscience