fbpx
Menu

De organisatie

Ons brein is het meest complexe en fascinerende orgaan dat we hebben. Alles wat we doen, denken, voelen en beleven ligt opgeslagen in onze hersenen. Wat is erin te zien, wat ervan te leren? Welke mechanismen liggen verborgen in die honderd miljard zenuwcellen, met honderdduizend kilometer verbindingen daartussen? Welke rol spelen hormonen, elektrische signalen en chemische boodschappers? Wat gebeurt er in individuele cellen, en hoe communiceren ze met elkaar?

Bij het Nederlands Herseninstituut zoeken we naar antwoorden op deze vragen. We doen onderzoek op mensen en op proefdieren om de werking van basale hersenmechanismen in het levende brein te kunnen begrijpen. Omdat voor een goed begrip van onze hersenen een blik in het menselijk brein noodzakelijk is, onderzoeken wetenschappers bovendien postmortaal humaan hersenweefsel dat afkomstig is van hersendonoren. Hiervoor is de Nederlandse Hersenbank opgericht.

Daarnaast huisvest het Instituut het Slaap Lab waar de onderzoekers in samenwerking met vrijwilligers, uitgebreid fundamenteel onderzoek doen naar slapeloosheid.

Lees meer over het Herseninstituut in onze brochure.